El Dijous Llarder

BOTIFARRA

Encetem el febrer amb la vista posada en el Carnestoltes, que aquest any arriba molt aviat, però, primer de tot, cal celebrar el dijous llarder amb una bona botifarra! Bon Profit a tothom!

Empezamos febrero con la vista puesta en el carnaval, que este año llega temprano, pero, primero, debemos celebrar el jueves lardero con una buena butifarra! Buen provecho! 

El dijous llarder o dijous gras, és el primer dia del Carnaval o Carnestoltes. Es tradició menjar botifarra, ja sigui blanca o negra i també és menja truita de botifarra, però la menja típica per excel·lència és la botifarra d’ou. I pels més llaminers, no pot haver-hi un dijous gras sense una bona coca de llardons, nyam!

La coca de llardons és una coca típica de bona part del Pirineu català. S’elabora amb ous, sucre, farina, llardons i pinyons. La seva forma típica és plana i rectangular. Tradicionalment és menja a l’època de Carnestoltes, a partir del dijous llarder i al ser calòrica, es contenia que ajudava a encarar el període de dejuni de la Quaresma. Actualment, se’n pot trobar tot l’any.

Un llardó és cadascun dels trossos de sagí fregits que resten després de premsar-lo per extreure’n el llard, de manera que queden daurats i cruixents. El sagí és el greix d’un animal, pels llardons d’aquesta coca, s’usa el greix de porc, també anomenat llard.

La imatge amb la que s’inicia aquesta entrada es una part de la cançó del dijous llarder que podeu escoltar en aquest enllaç. És molt curteta i els infants s’ho passaran bé aprenent aquesta cançó.

dijous llarder

Clicant aquí podeu accedir a una recepta de la coca de llardons.

Bon Dijous LLarder,

Quar Molas Fornell




Jueves Lardero es el nombre con el que se conoce en diversas partes de España al jueves en que comienza el Carnaval. En Catalunya se conoce con este nombre y también como Jueves Graso. En 2016 se celebrará el 4 de febrero. En muchos pueblos este día se celebra una fiesta popular con diferentes costumbres, aunque básicamente consiste en una jornada al aire libre donde la gastronomía tiene un papel muy importante. Cabe destacar la etimología de la palabra lardero que deriva del latín lardarius que significa tocinero.

La gastronomía relacionada con el tocino y los huevos es la predominante en esta jornada festiva. En Catalunya es tradición comer cualquier tipo de butifarra, aunque la estrella de este día es la butifarra de huevo. También se comen tortillas, a poder ser, tortillas de butifarra y no puede faltar una coca… la “coca de llardons”. Los “llardons” son los chicarrones de cerdo.

dijous llarder

La canción relacionada con este día es muy cortita y dice algo tan simple como “El Jueves lardero butifarra comeré”.

Buen Jueves Lardero,

Quar Molas Fornell

BOTIFARRA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s