Peces Pyssla, dibuixos, motricitat fina i coordinació òcul-manual

arbre pysslaAquest novembre, una amiga hem va parlar de les peces Pyssla d’Ikea, també anomenades perler o Hama beds i de les construccions que feien les seves filles amb unes bases i que quan les nenes les acabaven, ella planxava els dissenys i quedaven consistents i que podien fer moltes coses diferents.

Jo fins aquest moment, només havia fer servir les peces Pyssla per treballar la motricitat fina i la coordinació òcul-manual, fent-les passar per dins d’un fil ferro prim o d’un cordill per fer alguna figura o alguna polsera o collaret, res més, i em va agradar molt aquesta nova utilitat.

Als tallers per la mainada de la Festa Major de Sagàs que vam muntar entre l’Eva i jo, uns dels tallers que podien fer era fer coses per penjar a l’arbre de Nadal o decoracions pel Nadal amb aquestes peces. Un dels dissenys que més èxit va tenir va ser l’arbre de Nadal que havia fet l’Eva i he de dir que m’agrada molt com queda.

El que trobo més interessant de fer dibuixos amb les peces Pyssla en una base és que els infants treballen la motricitat fina d’una manera lúdica i creativa i també la seva coordinació òcul-manual.

La motricitat global designa la motricitat en què intervenen principalment els músculs més grans del cos, que requereix menys precisió i que inclou activitats com ara caminar o córrer. La motricitat fina designa la motricitat en què intervenen principalment els músculs més petits, que requereix més precisió i que inclou activitats generalment de manipulació, com ara escriure o cosir (Termcat, 2010).

La coordinació òcul-manual, viso-manual o coordinació ull-mà, és la capacitat que té una persona d’usar simultàniament les mans i la vista per fer alguna tasca o activitat, com per exemple, cosir, dibuixar, agafar una pilota en moviment, escriure, pentinar-se, etc.

Els passos per fer una construcció amb peces Pyssla són:

1.- Escollir el patró o plantilla que volem dibuixar a la base. Als més petits se’ls pot deixar omplir una base petita o una part d’una base amb la combinació que ells vulguin i també estaran treballant la seva coordinació òcul-manual i la motricitat fina.

2.- Començar a posar les peces a la base per anar fent el dibuix que volem fer.

3.- Un cop tenim el nostre dibuix acabat, hi posem a sobre un paper vegetal i planxem el dibuix amb la planxa sense vapor. Caldrà planxar uns quants cops per assegurar que totes les peces pyssla queden ben unides.

4.- Un cop ho donem per ben planxat, esperem un minut per a retirar el paper vegetal o paper de forn i separar el dibuix de la base.

5.- Si la construcció que volem fer amb les pyssla consta de diferents parts, un cop les tenim fetes, planxades i fredes, les unim amb cola. Tan es poden unir amb cola blanca com amb silicona calenta (en aquest cas ho ha de fer un adult).

20151128_113846.jpg

6.- Si la construcció que hem fet la volem penjar al nostre arbre de Nadal, agafarem un fil gruixut i l’enfilarem a una agulla de cosir llana i la farem passar pel punt més alt de la peça feta amb les pyssla, tot fent una anella i ja ho tindrem a punt per penjar.

20151128_113913.jpgActualment hi ha molts llocs webs on es poden obtenir diferents plantilles per fer dibuixos amb aquestes peces damunt d’una base pyssla. A continuació enllaço quatre webs en les que he trobat plantilles/patrons per peces Pyssla que m’han agradat. En la primera hi he trobat les instruccions per fer l’arbre de Nadal de les fotografies.

Súper PT. (2014, 8 de Desembre). Adornos navideños hechos con PYSSLA. Recuperat de http://elblogdesuperpete.blogspot.com.es/2014/12/adornos-navidenos-hechos-con-pyssla.html

Dale un toque de originalidad a tu vida. (2012, 27 de juliol). Pyssla patrones. Recuperat de  http://originalidadportodoslados.blogspot.com.es/2012/07/pyssla-patrones.html

Cosas Molonas. Pyssla etiquetados. Recuperat de http://blog.cosasmolonas.com/tag/pyssla/

Manualidades Facilisimo. Plantillas para pyssla ikea. Recuperat de  http://manualidades.facilisimo.com/plantillas-para-pyssla-ikea

Pels que vulgueu veure ben clar de quin material us parlo, us deixo aquests dos enllaços a la web de ikea: peces pyssla i bases pyssla, tot i que ara ja es poden trobar peces en més d’un basar.

Quar Molas Fornellarbre pyssla

Este noviembre, una amiga me habló de las cuentas Pyssla d’Ikea, también llamados perler o Hama beds y de las construcciones que hacían sus hijas con unas bases y que una vez las niñas acababan, ella planchaba los diseños y quedaban consistentes y que podían hacer muchas cosas distintas.

Yo, hasta este momento, solo había usado las cuentas Pyssla para trabajar la motricidad fina y la coordinación óculo-manual, ensartando cuentas en un alambre fino o en un cordel para hacer alguna figura o algún collar o brazalete.

En los talleres para los niños de la Fiesta Mayor de mi pueblo, que montamos entre Eva y yo, uno de los talleres que podían hacer los niños era hacer decoraciones navideñas o cosas para colgar en el árbol de Navidad con estas cuentas. Uno de los diseños que más éxito tubo fue el árbol de Navidad que había hecho Eva y tengo que decir que me gusta mucho.

Lo que encuentro más interesante de hacer dibujos con las cuentas Pyssla en una base es que los niños trabajan la motricidad fina de una manera lúdica y creativa y también su coordinación óculo-manual.

La motricidad global designa la motricidad en que intervienen principalmente los músculos más grandes del cuerpo, que requiere menos precisión y que incluye actividades como caminar o correr. La motricidad fina designa la motricidad en la que intervienen principalmente los músculos más pequeños, que requieren más precisión y que incluye actividades, generalmente de manipulación, como escribir o coser. (Termcat, 2010).

La coordinación óculo-manual, viso-manual o coordinación ojo-mano, es la capacidad que tiene una persona de usar simultáneamente las manos y la vista para hacer alguna tarea o actividad, como por ejemplo, coser, dibujar, coger una pelota en movimiento, escribir, peinar-se, etc.

Los pasos para hacer una construcción con las cuentas Pyssla son:

1.- Escoger el patrón o plantilla que queremos dibujar en la base. A los más pequeños se les puede dejar llenar una base pequeña o parte de una base grande con la combinación que ellos quieran y también trabajaran su coordinación óculo-manual i la motricidad fina.

2.- Empezar a poner las cuentas en la base para ir haciendo el dibujo que queremos hacer.

3.- Una vez tenemos el dibujo acabado, le ponemos encima un papel vegetal y planchamos con la plancha sin vapor. Hará falta planchar unas cuantas veces para asegurar que todas las cuentas pyssla quedan bien unidas.

4.- Una vez lo damos por bien planchado, esperamos un minuto para retirar el papel vegetal o papel de horno y separamos el dibujo de la base.

5.- Si la construcción que queremos hacer con las pyssla consta de diferentes partes, una vez la tenemos planchadas y frías, las unimos con cola. Tanto se pueden unir con cola blanca como con silicona caliente (en este caso lo tiene que hacer un adulto).

20151128_113846

6.- Si la construcción que hemos hecho la queremos colgar en nuestro árbol de Navidad, cogeremos un hilo grueso y lo enhebraremos en una aguja de coser lana y la haremos pasar por el punto más alto de nuestra pieza hecha con las pysslas, haciendo una anilla y ya estará lista para ser colgada.

20151128_113913

Actualmente hay muchos sitios web donde poder obtener distintas plantillas para hacer dibujos con estas cuentas encima de una base pyssla. A continuación enlazo cuatro webs en las que he encontrado plantillas/patrones para cuentas pyssla que me han gustado.  En la primera, he encontrado las instrucciones para hacer el árbol de Navidad de las fotografías.

Súper PT. (2014, 8 de diciembre). Adornos navideños hechos con PYSSLA. Recuperado de http://elblogdesuperpete.blogspot.com.es/2014/12/adornos-navidenos-hechos-con-pyssla.html

Dale un toque de originalidad a tu vida. (2012, 27 de julio). Pyssla patrones. Recuperado de  http://originalidadportodoslados.blogspot.com.es/2012/07/pyssla-patrones.html

Cosas Molonas. Pyssla etiquetados. Recuperado de http://blog.cosasmolonas.com/tag/pyssla/

Manualidades Facilisimo. Plantillas para pyssla ikea. Recuperat de  http://manualidades.facilisimo.com/plantillas-para-pyssla-ikea

Para los que queráis tener claro de que material hablo, os dejo estos dos enlaces a la web de ikea: peces pyssla i bases pyssla, aunque ahora ya se pueden encontrar estas cuentas en más de un bazar.

Quar Molas Fornell

 

 

 

Anuncis

Un pensament sobre “Peces Pyssla, dibuixos, motricitat fina i coordinació òcul-manual

  1. Retroenllaç: Un penjoll pel dia de la Pau amb peces Pyssla | quarcreixentalauladinfantil

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s