20 de Novembre: Dia Universal de la Infància

DSC_0414.JPG

El dia 20 de Novembre es celebra arreu el DIA UNIVERSAL DE LA INFÀNCIA, dia dedicat a tots els nens i nenes del món.  És un dia per donar a conèixer els drets de la infància i conscienciar a les persones de la importància de treballar dia a dia pel seu benestar i desenvolupament (Unicef Comité Español, 2015). El Dia Universal del Nen serveix per fer una crida mundial a favor dels nens més vulnerables i de la infància en general i per reconèixer la tasca dels que cada dia treballen per millorar el futur dels infants.

El 20 de novembre de 1959, l’Assemblea General de la ONU va aprovar la Declaració dels Drets del Nen. Aquesta declaració no era suficient per protegir els drets de la infància al no tenir caràcter vinculant. Per aconseguir una major protecció de la infància, el 20 de novembre de 1989 es va acordar el text final de la Convenció sobre els Drets del Nen, que es d’obligat compliment per tots els països que la van signar.

20N.jpg

La Convenció sobre els Drets del Nen es el tractat internacional més ratificat de la història (Unicef Comité Español, 2015).

Segons Unicef Comité Español (2015), “L’objectiu del Dia Universal del Nen es recordar a la població que els nens son el col·lectiu més vulnerable i per tant el que més pateix les crisis i els problemes del món. Aquest dia mundial recorda que tots els nens tenen dret a la salut, la educació i la protecció, independentment del lloc del món on hagin nascut”.

El 20 de novembre es una ocasió especial perquè tothom conegui els drets dels nens i per recordar la importància de treballar per aconseguir el benestar de tots els nens i nenes del món (Unicef Comité Español, 2015).

Es un bon dia per realitzar diferents activitats al voltant de la Declaració Universal dels Drets dels infants que es pot consultar a la web d’Amnistia Internacional de Catalunya: http://www.amnistiacatalunya.org/edu/docs/nu-dec-infants.htm

Possibles activitats per realitzar el Dia Universal de la Infància:

 • Compartir un berenar o un àpat en comunitat.
 • Pot ser un bon moment per parlar dels llocs d’origen dels nens de l’aula.
 • Compartir un àpat amb plats típics de diferents llocs del món.
 • Cantar cançons.
 • Aprendre algun poema.
 • Explicar contes relacionats amb aquesta temàtica.
 • Fer un mural amb els principis de la Declaració Universal dels Drets de la Infància.
 • Invitar a l’aula a persones de diferents orígens a parlar de la seva infància.
 • Invitar a pares i/o avis a l’aula a parlar de la seva infància.
 • Veure algun documental sobre aquesta temàtica.
 • Fer algun debat o pluja d’idees sobre la infància arreu del món.
 • Etc.

** La fotografia es de la porta d’una escola a la Medina de Fès (Desembre 2010).

***No he posat exemples de contes, documentals o cançons al haver recordat a mig matí que el dia 20N era el Dia Universal de la Infància i ja penso que no té gaire sentit posar-los. Espero l’any vinent, recordar l’efemèride amb temps!

*******************************

mafalda-10.gif

El día 20 de Noviembre se celebra el DÍA UNIVERSAL DEL NIÑO, día dedicado a todos los niños y niñas del mundo. Es un día para dar a conocer los derechos de la infancia y concienciar a las personas de la importancia de trabajar día a día por su bienestar y desarrollo (Unicef Comité Español, 2015). El Día Universal del Niño sirve para hacer un llamamiento mundial a favor de los niños más vulnerables y de la infancia en general y para reconocer la labor de aquellos que cada día trabajan para mejorar el futuro de los niños y niñas.

El 20 de noviembre de 1959, la Asamblea General de la ONU aprobó la Declaración de los Derechos del Niño. Esta declaración no era suficiente para proteger los derechos de la infancia al no tener carácter vinculante. Para conseguir una mayor protección de la infancia, el 20 de noviembre de 1989 se acordó el texto final de la Convención sobre los Derechos del Niño, de obligado cumplimiento para todos los países que lo han firmado.

La Convención sobre los Derechos del Niño es el tratado internacional más ratificado de la historia (Unicef Comité Español, 2015).

Según Unicef Comité Español (2015), “El objetivo del Día Universal del Niño es recordar a la ciudadanía que los niños son el colectivo más vulnerable y por tanto que más sufre las crisis y los problemas del mundo. Este día mundial recuerda que todos los niños tienen derecho a la salud, la educación y la protección, independientemente del lugar del mundo en el que haya nacido”.

20N

El 20 de noviembre es una ocasión especial para que todo el mundo conozca los derechos de los niños y para recordar la importancia de trabajar para conseguir el bienestar de todos los niños y las niñas del mundo (Unicef Comité Español, 2015).

Es un buen día para realizar diferentes actividades entorno a la Declaración Universal de los Derechos del Niño que se puede consultar en la web de Amnistía Internacional de Catalunya, en la que se presentan los principios de esta declaración con viñetas dibujadas por Quino: http://www.amnistiacatalunya.org/edu/humor/mafalda/

Posibles actividades para realizar en el Día Universal de la Infancia:

 • Compartir una merienda o comida en comunidad.
 • Puede ser un buen momento para hablar de los lugares de origen de los niños del aula.
 • Compartir una comida con platós típicos de distintos sitios del mundo.
 • Cantar canciones.
 • Aprender algún poema.
 • Explicar cuentos relacionados con esta temática.
 • Hacer un mural con los principios de la Declaración Universal de los Derechos de la Infancia.
 • Invitar al aula a persones de distintos orígenes a hablar de su infancia.
 • Invitar a padres y/o abuelos al aula para hablar de su infancia.
 • Ver algún documental sobre esta temática.
 • Hacer algún debate o lluvia de idees sobre infancia en el mundo.
 • Etc.

DSC_0414.JPG

**La fotografía es de la puerta de una escuela en la Medina de Fez (Diciembre 2010).

***No he añadido ejemplos de cuentos, documentales o canciones al haber recordado a media mañana que el día 20N era el Día Mundial de la Infancia y pienso que ya no tiene demasiado sentido ponerlos. ¡Espero que el próximo año me acuerde de esta efeméride con tiempo!

Bibliografia

Amnistia Internacional Catalunya. Declaració Universal dels Drets de l’Infant. Amnistia Internacional Catalunya. Recuperat de http://www.amnistiacatalunya.org/edu/docs/nu-dec-infants.htm

Amnistia Internacional Catalunya. Declaración de los Derechos de la Infancia Ilustrada por Quino para UNICEF, con motivo del Año Internacional del Niño 1979. Amnistia Internacional Catalunya. Recuperat de http://www.amnistiacatalunya.org/edu/humor/mafalda/

Unicef Comité Español. (2015). Día Universal del Niño 2015. Unicef. Recuperat de

https://www.unicef.es/infancia/derechos-del-nino/dia-internacional-nino?tc_alt=127&n_okw=dia%20mundial%20de%20la%20infancia_e_1t1_c_8802989940&gclid=Cj0KEQiApruyBRCFqoDu1pbk9rkBEiQAF8EFdSg8kZ6Jr96-Kitdl1rB4MVx9eZa0t577W9MbvbY3DMaAucL8P8HAQ

 

Autora: Quar Molas Fornell

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s